25.11.2024
Hier zie je ons samen met Ine. Ine kwam 2 jaar geleden bij ons aan tafel zitten na een bericht van Martijn dat haar nieuwsgierig maakte. Er werd uitgebreid gesproken over het werkveld, de ambities die Ine had en wat ze zocht in een baan qua collega’s, visie en werkwijze. Ine is zo een keer of 2-3 bij ons geweest om te kijken of wij die werkplek voor haar zouden kunnen vinden. Een proces dat ons werk super leuk maakt. Je gaat de diepte in met elkaar. Niet alleen over het werk, maar ook daarbuiten. Wie ben je, hoe denk je? Wat wil je en wat is belangrijk in je leven? Het telt uiteindelijk allemaal mee om te weten welke volgende stap je professioneel zou kunnen en moeten zetten.
En als iemand dan gaat starten via ons moet het ook maar net blijven klikken, en moet die samenwerking in een volgende fase komen. Blijven evalueren en afstemmen over hoe het werk bevalt en hoe Ine in haar professionele vel zit. Is het werk in de praktijk inderdaad zo als we van te voren hebben bedacht en besproken? En is de persoonlijke context om het werk heen nog dusdanig dat het elkaar niet in de weg zit. Een prachtig proces ook, je gaat immers nog meer de diepte in en leert elkaar nog beter kennen. Niet alleen met Martijn, maar met het hele team ontstaat een korte lijn. Ine begon langzaamaan een Vindr te worden.
Zo hebben we uiteindelijk 635 dagen met elkaar samengewerkt. Of zo u wilt, 1 jaar en 9 maanden. Daarin hebben we Ine leren kennen als iemand die barst van de inhoudelijke kennis, onuitputtelijk enthousiast is over het vak en een werkethos bezit dat we niet elke dag tegenkomen. We hebben zeer positieve teamleiders aan de telefoon gehad en weten van Ine dat haar collega’s weglopen met haar. Dat is onder de streep het grootste compliment wat Ine en zo’n samenwerking kan krijgen.
We zwaaiden haar uit, maar voordat we dat deden, hebben we haar geïnterviewd over haar samenwerking met Vindrs en daarin deelt ze wat we voor haar persoonlijk hebben betekend, ook vertelt ze over haar achtergrond als GZ-psycholoog en wat haar aanspreekt aan de ouderenzorg en tot slot deelt ze waardevolle tips voor startende GZ-ers!
Je leest het hieronder:
Ervaringen met Vindrs
Wat maakte de begeleiding vanuit Vindrs voor jou waardevol?
Vindrs heeft vanaf het begin veel energie gestoken om mij eerst goed te leren kennen, zonder enige druk van hun kant. Vanuit een oprechte interesse werd ik bevraagd, op een manier die mij zelf ook aan het denken zette over wat ik nu precies wilde. Elkaar goed leren kennen, leren wat de ander doet bewegen en handelen, verwachtingen goed duidelijk krijgen. Ik vind zelf dat dit de basis heeft gelegd voor een goede samenwerking.
Wat heeft je het meest verrast of positief verrijkt in dit traject?
Wat mij het meest heeft verrast, is dat er zoveel ruimte was voor de persoonlijke kant. Naast de oprechte belangstelling voor mij als persoon werd ik gestimuleerd om mij ook persoonlijk verder te ontwikkelen, door middel van de gesprekken en ook door de ruimte die gegeven werd in de keuzes voor scholing.
Hoe heeft Vindrs geholpen bij het vinden van een rol die bij je past?
Mijn ervaring is dat Vindrs met de kennis van hun medewerkers en ervaringen met organisaties een goede inschatting kan maken welke organisatie en welk type baan het beste bij je past. Ze zijn in de eerste plaats op zoek naar een match. Wat op zich logisch is, want als de match slaagt worden alle partijen daar immers gelukkig van. Zij kunnen aan organisaties ook vragen stellen die je als sollicitant misschien minder snel zou stellen.
Hoe hielpen ze jou bij het vinden van een baan die aansloot bij jouw ambities en wensen?
Op basis van mijn wensen, kennis en kunde en van wie ik als persoon ben zijn ze gaan zoeken naar vacatures. We hadden al snel iets waar ik inhoudelijk heel gelukkig van zou worden. Vindrs heeft vervolgens bij de betreffende werkgeven de basis gelegd om in gesprek te gaan, waarbij het niet alleen ging om inhoud of praktische zaken, maar ook over de randvoorwaarden en secundaire voorwaarden. Vindrs was bij elke stap in het proces aanwezig, soms op de achtergrond, soms iets meer op de voorgrond. Ik heb het als zeer plezierig ervaren om een sparringpartner te hebben die mij scherp houdt, en blijft bewaken of we nog steeds op de route zitten van een baan waar ik gelukkig van word, zonder de zakelijke kant uit het oog te verliezen.
Wat heeft de samenwerking met Vindrs je gebracht, zowel professioneel als persoonlijk?
Ik denk soms bijna dat ik aan professionele staar geholpen ben. Ik zie veel beter! In ieder geval is mij veel duidelijker geworden wat mijn persoonlijke behoeften in een baan zijn, en hoe belangrijk het is om die scherp voor ogen te blijven houden en daar duidelijk over te communiceren naar de potentiele nieuwe werkgever, wil je succesvol wisselen van baan. Ik heb vooral geleerd dat dat ook gewoon màg.
Zijn er bepaalde lessen of inzichten die je door de samenwerking met hen hebt opgedaan?
Ik vond het bijzonder om te ervaren dat ook op mijn professioneel potje een detacheringsdeksel paste. Voor mijn periode bij Vindrs was werken via een detacheringsbureau nooit een optie. Ik vond recruiters die mij via LinkedIn of telefonisch benaderden altijd opdringerig, en de voorwaarden van veel detacheerders eerder beperkend dan aantrekkelijk, zoals bijvoorbeeld een hoge fee als je binnen een bepaalde periode in dienst treedt bij een instelling waar je gedetacheerd was. Vindrs stimuleert juist dat je in dienst treedt en rekent geen fee daarvoor. Ook het uitgangspunt dat je evenveel verdient als je collega’s bij de instelling waar je gedetacheerd bent vond ik zelf belangrijk, ik wil geen uitzondering zijn of een organisatie op hoge kosten jagen. Verder heb ik het als plezierig ervaren en passend bij de fase van mijn carrière tijdelijk ergens te werken. Niet de laatste jaren op je routine te doen, maar uitgedaagd worden en geïnspireerd te blijven.
Zou je Vindrs aanbevelen aan andere GZ-psychologen die op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging?
Absoluut!
Wat zou je zeggen tegen iemand die twijfelt om via een detacheringsbureau als Vindrs te werken?
Ga eens in gesprek, liefst meerdere gesprekken. Ik heb bij Vindrs daar de ruimte voor ervaren. Dat bleef steeds vrijblijvend wat mij mede over de streep haalde me aan hen te verbinden. Of je nu weet wat je wilt maar nog niet zo goed hoe daar te komen, of in een fase van je carrière zit waarin je het nog niet zo goed weet. Door middel van het gesprek kom je erachter of dit type detachering voor jou meerwaarde heeft.
Achtergrond als GZ-psycholoog
Kun je iets meer vertellen over je achtergrond als GZ-psycholoog?
Ik ben sinds 2003 als psycholoog (en sinds 2008 als GZ-psycholoog) met veel plezier werkzaam in de ouderenzorg. Ik heb een brede ervaring opgedaan met mensen die dementie, niet aangeboren hersenletsel, psychische of psychiatrische aandoeningen hebben. Om mijn kennis over het werken met ouderen verder te verdiepen heb ik na de GZ-opleiding ook nog de Profielopleiding Ouderen gedaan.
Wat inspireert je het meest om te werken als GZ-psycholoog?
Het werken met ouderen is dynamisch, veelzijdig en complex. En hoe moeilijk en uitzichtloos een situatie ook lijkt, ook bij ouderen zijn er altijd krachtbronnen die ingezet kunnen worden om doelen te bereiken. Het mooie van het werken met ouderen vind ik verder dat zij veel en boeiend kunnen vertellen over alles wat ze meegemaakt hebben en hiermee een prachtig beeld kunnen geven van de tijdsgeest.
Ik raakte in mijn werk de afgelopen jaren steeds meer geïnspireerd door de visie van de positieve psychologie. Deze stroming kijkt hoe iemand het beste uit zichzelf kan halen om zo het leven te kunnen leiden dat voor hem/haar waardevol is.
Welke uitdagingen kom je tegen en hoe ga je daarmee om?
Net als andere sectoren in de gezondheidszorg is ook de ouderenzorg flink in beweging. Dit vraagt ook van psychologen werkzaam in de ouderenzorg om in beweging te komen, maar er ligt geen geplaveid pad. Hoe sluit je binnen alle dynamiek aan bij alle ontwikkelingen en blijf je als beroepsgroep tegelijkertijd kwaliteit leveren? Niet zelf het wiel uit willen vinden maar samen optrekken met collega’s in de netwerken en de beroepsvereniging is daarin zeker helpend.
Wat zijn volgens jou de belangrijkste eigenschappen die een GZ-psycholoog moet bezitten? En hoe hebben deze eigenschappen je geholpen in je werk?
Empathisch vermogen, effectieve communicatie, integriteit en stabiliteit zijn belangrijke eigenschappen die je als psycholoog moet bezitten. Je moet je goed in kunnen leven in een cliënt, de juiste vragen kunnen stellen, een cliënt het gevoel geven dat hij gehoord en begrepen wordt. De informatie die je krijgt moet je kunnen analyseren en vervolgens om kunnen zetten naar een verklaringsmodel voor de klachten van de cliënt, om van daaruit een bij de cliënt passende behandeling te kunnen kiezen. Analytisch en probleemoplossend vermogen zijn dus ook belangrijke eigenschappen. Stabiliteit is belangrijk, omdat je informatie kunt krijgen die je zelf kan raken en dan is het belangrijk dat je je emoties de baas blijft. Integriteit is eveneens een belangrijke eigenschap. Een cliënt moet er zeker van zijn dat je je aan je geheimhoudingsplicht houdt, en werkt volgens de beroepscode. Kennis van doelgroepen en methodieken is ook belangrijk, maar dat is te leren.
Tips voor startende GZ-psychologen
Welke tips zou je geven aan startende GZ-psychologen?
Er zijn veel tekorten in de zorg, ook qua GZ-psychologen. Zorg dat je ook daadwerkelijk kunt beginnen als startende GZ-psycholoog, met de werkdruk, opleidingsplan en begeleiding die daarbij passen. Voorkom dat je voortijdig opbrandt of gefrustreerd afhaakt, want we hebben echt een ontzettend boeiend en mooi beroep!
Welke uitdagingen kunnen ze verwachten en hoe kunnen ze zich hierop voorbereiden?
De gezondheidszorg is erg in beweging en ook het kabinetsbeleid belooft weinig goeds. Laat je niet teveel meeslepen maar blijf in het oog van de tornado staan en focus op wat je wel kunt doen/veranderen.
Hoe heeft de samenwerking met Vindrs jouw carrière beïnvloed?
Vindrs heeft mij geholpen met het bereiken van mijn doel: inspirerende en prikkelende werkplekken in de laatste fase van mijn carrière.
Wat zou je hen aanraden als ze nog zoekende zijn naar de juiste werkplek?
Detachering is een mooie manier om ervaring op te doen bij meerdere werkplekken. Tevens heeft een detacheerder als Vindrs de ervaring om je te helpen te verhelderen wat jij nodig hebt om optimaal te kunnen werken en je te ondersteunen dit ook te realiseren op je nieuwe werkplek. Waardoor je je kunt focussen op je werk i.p.v. op randzaken die alleen maar afleiden.
Hoe zorg je ervoor dat je professioneel en persoonlijk in balans blijft, gezien de intensiteit van het werk als GZ-psycholoog?
We doen mooi werk als psychologen, maar dat kun je alleen doen als je goed voor jezelf zorgt, leuke dingen naast je werk doet en je rust neemt. Klinkt cliché, maar zo is het wel.
Welke tips zou je geven aan jonge collega’s om werkdruk en emotionele belasting te managen?
Of je nu masterpsycholoog bent of pas afgestudeerde GZ-psycholoog; het is belangrijk niet het gevoel te hebben dat je alles moet kunnen als je klaar bent met de Master/GZ-opleiding. Er is nog veel te leren en je hele carrière blijf je leren en je ontwikkelen.
Bedankt voor alles Ine. We vinden elkaar zeker nog een keer in zorgland. We zijn niet voor niets Vindrs!