01.08.2024

Voorkom een burn-out!

 

Vandaag richten we ons op een zeer belangrijk onderwerp: hoe om te gaan met stress en werkdruk in de VVT, jeugdzorg, gehandicaptenzorg en de geestelijke gezondheidszorg om een burn-out te voorkomen. Werken in deze sectoren kan ontzettend leuk zijn, maar kan ook zeer uitdagend en belastend zijn. Het is namelijk een dynamische en veeleisende omgeving waar stress en werkdruk vaak voorkomen. Als team van oud-hulpverleners begrijpen we bij Vindrs hoe belangrijk het is om balans te vinden en gezond te blijven, zowel mentaal als fysiek.

 

 

Waarom ervaren we werkdruk?

De grootste oorzaak van werkdruk is tekort aan personeel. De vergrijzing speelt hierbij een belangrijke rol: het aantal mensen dat zorg nodig heeft, overstijgt het aantal mensen dat in staat is om die zorg te bieden. Door de krapte op de arbeidsmarkt moeten de huidige medewerkers vaak het werk van meerdere collega’s doen binnen de vastgelegde uren, wat simpelweg niet haalbaar is. Daar komt bij dat de zorgsector ook te maken heeft met veel veranderingen. Denk hierbij aan de toenemende administratieve lasten en de bezuinigingen. Dit verhoogt niet alleen de werkdruk, maar leidt ook tot vermoeidheid en een lager werkplezier. Het is een vicieuze cirkel die moeilijk te doorbreken is. Kortom: voorkomen is beter dan genezen.

 

 

Hoe herken je werkdruk?

Werkdruk is onder te verdelen in drie categorieën: Emotionele, Fysieke en Cognitieve werkdruk. Emotionele werkdruk ontstaat door bijvoorbeeld het omgaan met veeleisende cliënten, die veel energie van je vragen, bij fysieke werkdruk kun je denken aan het maken van lange dagen en langdurig staan en cognitieve werkdruk komt naar voren bij het nemen van snelle beslissingen in complexe situaties. Deze vormen van werkdruk kunnen een gevoel van stress veroorzaken. Het is cruciaal om de vroege tekenen van stress te herkennen. Symptomen kunnen zijn:

  • Vermoeidheid
  • Concentratieproblemen
  • Prikkelbaarheid
  • Slaapproblemen
  • Hoofdpijn of andere fysieke klachten

Door bewust te zijn van deze signalen, kun je tijdig ingrijpen voordat de stress zich opstapelt.

 

 

Hoe voorkom je een burn-out?

Een aantal praktische tips om stress en werkdruk te beheersen en zo een burn-out voorkomen:

 

  1. Ontspanning
    Onderbreek je werkdag met korte pauzes om even op te laden. Dit kan zo simpel zijn als een korte wandeling, een kop thee drinken of een paar minuten mediteren. Regelmatige pauzes helpen je om je energie en focus te behouden. Ook buiten het werk is het belangrijk dat je tijd vrijmaakt voor ontspannende activiteiten. Dit kan variëren van sporten en hobby’s tot tijd doorbrengen met familie en vrienden. Ontspanning helpt je om je batterij op te laden.

  2. Ondersteuning
    Neem de tijd om regelmatig stil te staan bij je werk en de impact ervan op je leven. Reflecteer op wat goed gaat en waar je verbeteringen kunt aanbrengen. Het is belangrijk om te weten dat je er niet alleen voor staat, vraag hulp als je ergens niet uit komt of als het je te veel wordt. Praat met collega’s, leidinggevenden of een coach over je stress en werkdruk, dit kan al opluchten.Tot slot is het belangrijk om je grenzen te kennen en te bewaken. Voel je niet verplicht om altijd ‘ja’ te zeggen tegen extra taken of overuren. Door af en toe ‘nee’ te zeggen, bescherm je je eigen welzijn en voorkom je overbelasting
  3. Vitaliteit
    Een gezonde levensstijl draagt bij aan je welzijn en maakt je sterker, waardoor je beter kunt omgaan met stress. Eet gezond, zorg voor voldoende lichaamsbeweging en probeer elke nacht genoeg slaap te krijgen.

 

Bij Vindrs zetten we ons in voor het welzijn van zorgprofessionals. Door stress en werkdruk effectief te beheren, kun je niet alleen een burn-out voorkomen, maar ook meer voldoening en plezier halen uit je werk. Heb je hulp nodig bij het vinden van een gezonde balans of zoek je een nieuwe uitdaging in de zorg? Neem contact met ons op, wij staan klaar om je te ondersteunen!

 

 

 

DSC09894 2
Open chat
Leuk dat je contact opneemt met Vindrs! Wat kunnen we voor je doen?