28.03.2023

Vindrs is Erkend Leerbedrijf!

Cao-akkoord voor ziekenhuizen bereikt: geen stakingen.

 

Groot nieuws voor de 200.000 zorgmedewerkers in ziekenhuizen en revalidatiecentra! Na lang onderhandelen hebben de vakbonden en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) een cao-akkoord bereikt. Dit betekent niet alleen loonsverhogingen, maar ook stappen om de werkdruk te verminderen. En nog beter: een aangekondigde staking in april gaat niet door!

 

Het zorgpersoneel krijgt in de komende twee jaar een salarisverhoging van in totaal 15%. Dit gebeurt in stappen, waarbij het salaris per 1 februari met 5% omhoog gaat en per 1 december nogmaals met 5%. Vanaf 1 juni 2024 krijgen werknemers met de laagste lonen wederom 5% erbij, terwijl werknemers in hogere schalen 2% en €180 krijgen. De reiskostenvergoeding stijgt van 8 naar 16 cent per kilometer.

 

Bovendien zijn er afspraken gemaakt om de hoge werkdruk aan te pakken en de positie van vaste medewerkers te verbeteren. De vergoeding voor bereikbaarheidsdiensten gaat omhoog, en medewerkers die zo’n dienst draaien kunnen kiezen of ze uitbetaald willen worden in geld of vrije tijd. Medewerkers krijgen meer zeggenschap over hun rooster en vakanties, en mensen in vaste dienst krijgen de eerste keuze bij de invulling van diensten en roosters.

 

“We hebben stevig ingezet op het verminderen van de werkdruk en steeds wisselende roosters, omdat dit de belangrijkste redenen zijn waarom werknemers vertrekken uit de ziekenhuizen. Met deze afspraken maken we echt stappen”, aldus CNV-onderhandelaar Joost Veldt.

 

NVZ-woordvoerder Wouter van der Horst benadrukt dat de NVZ hun verantwoordelijkheid heeft genomen door dit akkoord te sluiten en nieuwe acties te voorkomen. “We willen deze structurele loonsverhoging echt gunnen aan de medewerkers, zonder dat de patiënt daarbij schade lijdt.”

 

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws in de zorgsector en ontdek alle relevante vacatures op www.vindrs.nl/werk

 

 

Open chat
Leuk dat je contact opneemt met Vindrs! Wat kunnen we je voor je doen?